Очистка води здійснюється відповідно до технологічного регламенту.
Технологія очистки на водозаборі – освітлення та фільтрування. Насосним обладнанням вода подається на змішувач вихрового типу де проходить змішування реагентів та сирої води з подальшою її подачею на освітлювачі. Освітлена вода поступає на швидкі фільтри та при досягненні стандартних величин у резервуари чистої води для подальшої подачі її у місто водогонами у кількості – 4 штуки.
Виробничий контроль безпечності та якості води здійснюється у місцях водозабору, на етапах очистки, перед надходженням у водопровідну мережу, а також у розподільній мережі згідно з погодженою санітарно-епідеміологічною службою міста Робочою програмою.
Дослідження проводяться фотометричними, потенціометричними, кондуктометричними, гравіметричними, титрометричними, бактеріологічними (мембранної фільтрації) методами.
При вимірюваннях застосовуються повірені основні засоби вимірюваної техніки: термостат сухо-повітряний ТС-80МІ, вага електронна ANG-200, колориметр фотометричний КФК-3, шафа сухо повітряна ШСвЛ-80-«Касимов», рН/mV-метр/кондуктометр РР-20-Р11 Sartorius, спектрофотометр DR 2800.
Відомчий контроль проводиться атестованою лабораторією підприємства згідно з затвердженою директором підприємства та погодженою начальником санітарно-епідеміологічною службою міста Робочою програмою:
1 раз на добу – скорочений аналіз по бактеріологічним та органолептичним показникам, визначення залишкового алюмінію, поліакриламіду, лужності; рН, електропровідності;
1 раз на тиждень – скорочений періодичний аналіз з додатковим визначенням хлоридів, сухого залишку, амонію;
1 раз на місяць – повний аналіз за 34 показниками хімічного контролю та 4 показниками бактеріологічного контролю.
Кожну годину змінний лаборант перевіряє залишковий хлор (сумарний, вільний, з`в’язаний)
Державний нагляд за виконанням Санітарних норм здійснює державна санітарно-епідеміологічна служба. Щомісяця (під час загострення епідемічної ситуації частіше) відбираються проби води на хімічні, бактеріологічні, вірусологічні, радіологічні дослідження в залежності від поставленої задачі. Проводяться планові та позапланові перевірки дотримання вимог санітарного законодавства.
Загальні параметри якості сирої води і допустимі норми згідно діючих норм
Параметри хімічні, мікробіологічні, біологічні, |
Одиниця виміру | Середній показник | Допустима норма Згідно ДСанПіН 2-2-4-171-10 |
Забарвленість | градуси | 0-80 | ≤20(35)1 |
Запах | бали | 0-3 | ≤2 |
Водневий показник рН | одиниць рН | 6,0-8,3 | 6,5-8,5 |
Каламутність | НОК | 1-860 | ≤1,0(3,5)1 |
Лужність | ммоль/дм3 | 0,6-2,4 | не визначається |
Жорсткість загальна | ммоль/дм3 | 1,3-3 | ≤7,0(10,0)1 |
Сухий залишок | мг/дм3 | 80-200 | ≤1000(1500)1 |
Сульфати | мг/дм3 | 10-25 | ≤250-(500)1 |
Хлориди | мг/дм3 | 5-10 | ≤250-(350)1 |
Залізо загальне | мг/дм3 | 0,2-1,0 | ≤0,2-(1,0)1 |
Марганець | мг/дм3 | 0,02-0,07 | ≤0,05-(0,5)1 |
Амоній | мг/дм3 | 0,13-0,65 | ≤0,5(2,6)1 |
Нітрити | мг/дм3 | 0,17 | ≤0,5(0,1)1 |
Нітрати | мг/дм3 | 8,9-17,7 | ≤50 |
Окисненість перманганатна | мгО/дм3 | 2-15 | ≤5,0 |
Число лактозопозитивних БГКП у 1дм3 | КУО/дм3 | >10000 | відсутнісь |
Загальні параметри якості очищеної води поданої в мережу
Параметри хімічні, мікробіологічні, біологічні, |
Одиниця виміру | Середній показник | Номер та знак застосованих стандартів при вимірюваннях: |
Забарвленість | градуси | 0-3 | ГОСТ 3351-74 |
Запах | бали | 1-2 | ГОСТ 3351-74 |
Водневий показник рН | одиниць рН | 6,5-7,7 | |
Каламутність | НОК | <1,0-3,5 | ГОСТ 3351-74 |
Лужність | ммоль/дм3 | 1,9 | СЕВ «Уніф.методи дослідж.якості води |
Жорсткість загальна | ммоль/дм3 | 1,3-2,5 | ГОСТ 4151-72 |
Сухий залишок | мг/дм3 | 120-190 | ГОСТ 18164-72 |
Сульфати | мг/дм3 | 17 | ГОСТ 4389-72 |
Хлориди | мг/дм3 | 4,5-9 | ГОСТ 4245-72 |
Залізо загальне | мг/дм3 | <0,1-0,2 | ГОСТ 4011-72 |
Марганець | мг/дм3 | 0,010-0,02 | ГОСТ 4974-72 |
Амоній | мг/дм3 | <0,1 | ГОСТ 4192-82 |
Нітрити | мг/дм3 | 0,003 | ГОСТ 4192-82 |
Нітрати | мг/дм3 | 1,3-6,2 | ГОСТ 18826-73 |
Окисненість перманганатна | мгО/дм3 | 1-3 | СЕВ «Уніф.методи дослідж.якості води |
Хлор залишковий вільний | мг/дм3 | 0,3-0,5 | ГОСТ 18190-72 |
Хлор залишковий зв`заний | мг/дм3 | <0,8 | ГОСТ 18190-72 |
Алюміній залишковий | мг/дм3 | 0,2 | ГОСТ 18165-72 |
Поліакриламід залишковий | мг/дм3 | 0,02 | ГОСТ 19355-85 |
Загальне мікробне число | КУО/см3 | 3 | МВ 10.2.1-113-2005 |
Загальні коліформи | КУО/100см3 | відсутні | МВ 10.2.1-113-2005 |
E.coli | КУО/100см3 | відсутні | МВ 10.2.1-113-2005 |
Ентерококи | КУО/100см3 | відсутні | МВ 10.2.1-113-2005 |