Нема потреби у застосуванні технологій очистки води
Виробничий контроль безпечності та якості води здійснюється у місцях водозабору, перед надходженням у водопровідну мережу, а також у розподільній мережі згідно з погодженою санітарно-епідеміологічною службою міста Робочою програмою.
Дослідження проводяться фотометричними, потенціометричними, кондуктометричними, гравіметричними, титрометричними, бактеріологічними (мембранної фільтрації) методами.
При вимірюваннях застосовуються повірені основні засоби вимірюваної техніки: термостат сухо-повітряний ТС-80МІ, вага електронна ANG-200, колориметр фотометричний КФК-3, шафа сухо повітряна ШСвЛ-80-«Касимов», рН/mV-метр/кондуктометр РР-20-Р11 Sartorius, спектрофотометр DR 2800.
Відомчий контроль проводиться атестованою лабораторією підприємства згідно з затвердженою директором підприємства та погодженою начальником санітарно-епідеміологічною службою
міста Робочою програмою:
Кожну годину змінний лаборант перевіряє залишковий вільний хлор.
Щодня – скорочений аналіз з розподільної мережі по бактеріологічним та органолептичним показникам
1 раз на тиждень – скорочений періодичний аналіз перед надходженням у водопровідну мережу з визначенням бактеріологічних, органолептичним показників, хлоридів, сухого залишку, амонію, рН, загальної жорсткості.
1 раз у квартал – повний аналіз перед надходженням у водопровідну мережу (визначається 27 хімічних та 4 бактеріологічних показників)
1 раз на рік – повний аналіз свердловин.
Державний нагляд за виконанням Санітарних норм здійснює державна санітарно-епідеміологічна служба. Щомісяця (під час загострення епідемічної ситуації частіше) відбираються проби води на хімічні, бактеріологічні, вірусологічні, радіологічні дослідження в залежності від поставленої задачі. Проводяться планові та позапланові перевірки дотримання вимог санітарного законодавства.
Загальні параметри якості сирої води і допустимі норми згідно діючих норм
Параметри хімічні, мікробіологічні, біологічні, |
Одиниця виміру | Середній показник | Допустима норма Згідно ДСанПіН 2-2-4-171-10 |
Забарвленість | градуси | 0 | ≤20(35)1 |
Водневий показник рН | одиниць рН | 6,6-7,2 | 6,5-8,5 |
Каламутність | НОК | <1,0 | ≤1,0(3,5)1 |
Жорсткість загальна | ммоль/дм3 | 3,65-6,6 | ≤7,0(10,0)1 |
Сухий залишок | мг/дм3 | 253-545 | ≤1000(1500)1 |
Сульфати | мг/дм3 | 13-50 | ≤250-(500)1 |
Хлориди | мг/дм3 | 13,5-83,0 | ≤250-(350)1 |
Залізо загальне | мг/дм3 | <0,10 | ≤0,2-(1,0)1 |
Марганець | мг/дм3 | <0,010-0,210 | ≤0,05-(0,5)1 |
Амоній | мг/дм3 | <0,10 | ≤0,5(2,6)1 |
Нітрити | мг/дм3 | <0,003 | ≤0,5(0,1)1 |
Нітрати | мг/дм3 | <2,5-40,84 | ≤50 |
Окисненість перманганатна | мгО/дм3 | 0,48-0,96 | ≤5,0 |
Загальні коліформи | КУО/100см3 | 0 | 0 |
E.coli | КУО/100см3 | 0 | 0 |
Загальне мікробне число | КУО/100см3 | 0-3 | ≤100 |
Загальні параметри якості очищеної води поданої в мережу
Параметри хімічні, мікробіологічні, біологічні, |
Одиниця виміру | Середній показник | Номер та знак застосованих стандартів при вимірюваннях: |
Забарвленість | градуси | 0 | ГОСТ 3351-74 |
Водневий показник рН | одиниць рН | 6,8 | |
Каламутність | НОК | <1,0 | ГОСТ 3351-74 |
Жорсткість загальна | ммоль/дм3 | 5,0 | ГОСТ 4151-72 |
Сухий залишок | мг/дм3 | 400 | ГОСТ 18164-72 |
Сульфати | мг/дм3 | 30 | ГОСТ 4389-72 |
Хлориди | мг/дм3 | 40 | ГОСТ 4245-72 |
Залізо загальне | мг/дм3 | <0,10 | ГОСТ 4011-72 |
Марганець | мг/дм3 | <0,015 | ГОСТ 4974-72 |
Амоній | мг/дм3 | <0,10 | ГОСТ 4192-82 |
Нітрити | мг/дм3 | <0,003 | ГОСТ 4192-82 |
Нітрати | мг/дм3 | 16 | ГОСТ 18826-73 |
Окисненість перманганатна | мгО/дм3 | 0,64 | СЕВ «Уніф.методи дослідж.якості води |
Хлор залишковий вільний | мг/дм3 | 0,35 | ГОСТ 18190-72 |
Загальне мікробне число | КУО/см3 | 0 | МВ 10.2.1-113-2005 |
Загальні коліформи | КУО/100см3 | відсутні | МВ 10.2.1-113-2005 |
E.coli | КУО/100см3 | відсутні | МВ 10.2.1-113-2005 |
Ентерококи | КУО/100см3 | відсутні | МВ 10.2.1-113-2005 |