IMG_20180419_131025 (1920x550)

Ужгород залишиться з питною водою

Доленосне рішення для всієї громади Ужгорода ухвалили 4 квітня 2019 року депутати Закарпатської обласної ради, підтримавши проект «Про затвердження проекту «Зона санітарної охорони водозабору Минай» Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода». Чому?

З 2001 року комунальне підприємство займалося оформленням проектної документації щодо зон І, ІІ, ІІІ поясу санітарної охорони Минайського водозабору. З різних причин питання впродовж тривалого часу не вдавалося вирішити, і тільки за останній час, зрештою, справа зрушила з «мертвої точки».

КП «Водоканал м. Ужгород» отримало погодження від усіх інстанцій: Державної служби геології та надр України, Державного агентства водних ресурсів, Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. Відтак з метою забезпечення охорони водозабору прісних підземних вод «Минай», з якого здійснюється централізоване водопостачання населення міста Ужгорода та прилеглих сільських населених пунктів, було подано для розгляду обласної ради проект «Зона санітарної охорони водозабору Минай» Комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода». Вчора, 4 квітня 2019 року, депутати затвердили І і ІІ пояс охоронної зони водозабору. Тобто, цим рішенням вдалося зберегти Минайський водозабір як джерело питного водопостачання загальнодержавного значення».

Що означає це рішення для Минайского водозабору?

Насамперед слід розуміти, що Минайський водозабір – це підземне джерело питного водопостачання для більш ніж половини Ужгорода та сусідніх населених пунктів, і затвердженням охоронних зон забезпечується цілісність і убезпечення земель від забудов, які в перспективі могли би погіршити якість питної води на водозаборі державного значення. Тобто, враховуючи рішення сесії, всі майбутні перспективні генплани, детальні плани територій мають бути чітко узгоджені та нормуватися з умовами експлуатації даних земель.

Чому ще це питання має таку вагу?

Річ у тім, що Коритнянська сільська рада всупереч чинному законодавству, порушуючи всі можливі норми і правила (при цьому, ще й боргуючи за спожиту воду підприємству і громаді Ужгорода 19 млн. грн.) затвердила генеральний план сільради, не врахувавши при цьому державні інтереси щодо обмеження в частині водозаборів. Згідно з цим генпланом, землі ІІ поясу планували роздати під забудову для зведення індивідуальних житлових будинків. Враховуючи, що на цій території немає ні центрального водопроводу, ні центральної каналізації, можна тільки уявити, чим би це загрожувало. Такі дії, без перебільшення, могли призвести до екологічної катастрофи та навіть повної зупинки експлуатації Минайського водозабору. Наразі, КП «Водоканал м. Ужгород» оскаржило цей генплан на рівні місцевого суду та Апеляційного суду м. Львова.

Висловлюємо подяку всьому депутатському корпусу і безпосередньо голові обласної ради Михайлу Рівісу, депутатам Олександру Ледиді, Йосипу Борто, Петру Грицику, Андрію Андріїву, Віктору Русину, за розуміння важливості даного рішення для розвитку ужгородської громади в цілому.


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *