вода чиста

Очищення стічних вод

Очисні споруди обов’язково потрібні будь-якому підприємству і населеному пункту, щоб господарсько-фекальні та виробничі стоки від підприємств не потрапляли в навколишнє середовище в своєму початковому вигляді. Своєчасне очищення стоків, в першу чергу, важливе для екології. Воно запобігає непоправному забрудненню водойм і грунту, грунтових вод. Забруднена вода порушує всю екосистему на кілометри навколо. Це позначається також на флорі, фауні, здоров’ї людей та тварин.

На сьогодні міські очисні споруди щодоби опрацьовують близько 50 тис. м3 стічних вод в суху погоду та 80 тис. м3 під час опадів. Загальна площа території очисних споруд – понад 14 га.

Очищення стічних вод складається з двох стадій – механічної та біологічної.

Перший етап механічної очистки – решітки. На них затримується велике сміття, яке наші оператори вичищають.

Другий етап – пісковловлювачі, де стічні води позбавляються від мінеральних забруднень. Важкий пісок опускається на дно, звідки його згрібають. Пісок з пісковловлювачів за допомогою гідроелеваторів подається для зневоднення на піскові майданчики.

Наступний етап – радіальні первинні відстійники. До них вода потрапляє після пісковловлювачів аби осіли нерозчинені органічні домішки, жири та плаваючі речовини. Осад та жири перекачуються насосами на мулові майданчики. Вода після первинних відстійників системою підземних трубопроводів надходить на аеротенки, в яких починається етап біологічної очистки.

Аеротенки – це великі басейни, в яких створені умови для того, щоб тут жив та розмножувався так званий «активний мул» – бактерії та мікроорганізми: вони споживають розчинену у стічних водах органіку. Етап біологічного очищення стічних вод мікроорганізмами може тривати від 6 до 14 годин. Для того, щоб активний мул не загинув, в аеротенки за допомогою компресорів цілодобово подається повітря. Для найбільш ефективного контролю над процесами життєдіяльності біомаси фахівці підприємства постійно здійснюють гідробіологічний аналіз стану активного мулу, підтримують його життєдіяльність.

Відокремлення активного мулу від очищених стоків відбувається у вторинних відстійниках. Надлишковий активний мул підлягає зневодненню, ущільненню та відкачується насосами на мулові майданчики.

Важливу роль технологічного процесу очищення стічних вод займає постійний лабораторно-виробничий контроль якості води на всіх етапах водовідведення. Аналізи стічних вод проводяться лабораторією контролю складу та властивостей стічних вод КП «Водоканал м. Ужгород» за графіком відбору проб: короткий аналіз – щодня; повний аналіз – 1 раз на тиждень; 1 раз на місяць беруться проби з річки.

Поетапне очищення стічних вод

На сьогодні очисні споруди забезпечують переважно стабільне очищення стічних вод, проте без нагальної реконструкції робота може погіршитись. Адже споруди збудовані ще 1975 р. були розраховані на меншу кількість стічних вод та концентрацію забруднюючих речовин . Окрім того, система обладнання і споруд фізично зношена, потребує комплексної реконструкції та впровадження сучасних технологій. Проте КП «Водоканал м. Ужгород» вживаються усі можливі заходи, направлені на зменшення концентрації шкідливих речовин у зворотніх стічних водах.

Ми завжди на варті стабільного водопостачання та водовідведення.

Працюємо далі! Слава Україні!


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *