вода чиста

Використання цеоліту для якості очищення води

Одним з головних напрямків роботи нашого підприємства є забезпечення населення міста водою належної якості. Відомо що одним з джерел водопостачання міста Ужгород є поверхневий водозабір на дериваційному каналі річки Уж. Щоб річкову воду перетворити на питну, яка б відповідала чинним нормативам, необхідно виконати повний технологічний цикл очистки за допомогою реагентів та фільтруючого матеріалу.

Виробничий контроль за якістю очистки води ведеться на всіх її етапах та перед подачею у водорозподільну мережу. За станом та рівнем фільтруючого матеріалу на одному із етапів очистки води – швидких фільтрах, пильно стежать працівники підприємства. Після проходження фільтрів вода має хороші показники щодо елементного складу та якості очищення. Це досягнуто в результаті впровадження на насосно-фільтрувальних станціях (НФС-1, НФС-2 та НФС-3) використання адсорбуючого фільтруючого матеріалу дробленого цеоліту Сокирницького родовища.

Відомо, що Закарпаття – одна з найбагатших мінеральних провінцій України. У цій підземній скарбниці є одна гірська порода, унікальність і «різноплановість» якої давно привертає увагу фахівців різних галузей: виробництва будівельних матеріалів, тваринництва, птахівництва, рослинництва, садівництва, екологів, комунальних служб, ландшафтних дизайнерів і навіть атомної енергетики. Ця порода має загальну назву – «Цеоліт».

Цеоліти було відкрито ще 1756 року. Детальне вивчання цеолітів розпочалося в 60-ті роки ХХ століття. За 30 років у Радянському Союзі було проведено величезну кількість досліджень із практичного їх застосування. Випробування виявились дуже успішними. Україна має перевагу перед іншими пострадянськими країнами так як має родовища цеолітів. В росії вони теж є, але всі вони – гіршої якості (менша місткість клиноптилоліту), знаходяться у віддалених важкодоступних районах із погано розвиненою транспортною мережею; у нас, без перебільшення, – в центрі Європи. Крім того, якість цеолітів визначається вмістом активних мінералів – у нас цей показник сягає 90%, тоді як у росії – 50-60%.

Що ж таке Цеоліт?

Цеоліт – це натуральний продукт для фільтрації води, повітря, прибирання приміщень. Поглинає токсини і неприємні запахи завдяки сорбуючим властивостям. Головною властивістю цеолітів, яка визначає надзвичайно широке їх застосування в побуті та промисловості, є саме наявність порожнин, вода в яких може частково або повністю замінюватись шляхом іонного обміну і дегідратації іншими речовинами.

Скажемо простіше: Цеоліти – це фільтри, що затримують в собі шкідливі речовини.

Цеоліт очищає воду від таких шкідливих елементів як: Важкі метали, Хімікати, Пестициди, Радіоактивні елементи, Фенол, Органічні забруднювачі, Амоній, Нітрати, Бактерії, Нафтопродукти, Аміак, Віруси, Патогенні мікроорганізми. Крім того, цеоліт знижує концентрацію хлорид-іонів, фторид-іонів, видаляє солі жорсткості, підвищує РН води.

У 1986 році наше підприємство вперше застосувало цеоліт Сокирнянського родовища Закарпатської області для завантаження фільтрів на НФС-3.

Практика застосування цеоліту в технологічних процесах очищення води дозволило відчути переваги у порівнянні з іншими традиційними адсорбентами, наприклад кварцовим піском:

  • Суттєве покращення якості очищеної води по основним органолептичним (мутність, кольоровість, смак), фізико-хімічним та бактеріологічним показникам;
  • Збільшення швидкості фільтрування (в 1,5-2 рази);
  • Висока сорбційна спроможність до мікроорганізмів та водоростей, підвищуючи ефект очистки по цих показниках на 20-70%;
  • Економія експлуатаційних витрат;
  • Підвищена стійкість до механічної руйнації під час промивки фільтрів;
  • Відносно невелика вартість та логістична доступність.

КП «Водоканал м. Ужгород» запевняє що забезпечує жителів міста питною водою, якість якої відповідає всім вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, як за хімічними, так і за бактеріологічними показниками.

Ми завжди на варті стабільного водопостачання.

Працюємо далі! Слава Україні!


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *