нема води чому

Куди течуть гроші?

Розмови щодо тарифів на водопостачання та водовідведення в нашому місті – вічні.

Та чи часто жителі Ужгорода замислюються про те, хто і як формує вартість вашого комфорту? Звідки береться вода в оселях? Куди потрапляє після використання?

Процедура формування тарифу виглядає так. Водоканал формує розрахунки тарифу на майбутній рік та, відповідно до чинного законодавства, подає їх на розгляд та затвердження до НКРЕКП щороку, адже ціни на реагенти, паливно-мастильні матеріали та, особливо, електроенергію постійно зростають, а якщо водоканал не буде враховувати ці зміни, то не зможе забезпечити повноцінну роботу підприємства.

Перед зміною тарифів обов`язково проводяться відкриті обговорення із залученням представників органів місцевого самоврядування, приймаються зауваження та пропозиції, і тільки після цього НКРЕКП виносить остаточне рішення.

Треба розуміти, що тарифи в різних населених пунктах не можуть бути однаковими. Вода з річки не може коштувати стільки ж, як вода із свердловини. Так само вартість води у Ужгороді буде відрізнятися від ціни на неї у Києві чи Львові. Причини можуть бути різними: від довжини та стану трубопроводу та кількості споживачів до технології очищення.

Скільки зараз коштує вода в місті Ужгород?!

Для ужгородців, які мешкають у багатоквартирних будинках, постачання 1 куб м холодної води коштує 26,52 грн. Водовідведення того ж об’єму, простіше кажучи, каналізація, — 16,34 грн за куб м. Загалом плата за воду становить 42,86 грн за куб м разом з ПДВ.

За статистикою, сім’я з трьох осіб за місяць використовує в середньому 9 куб м холодної води. Отже, неважко порахувати, що ми, люди міста, на місяць витрачаємо на воду з крана близько 385,74 грн. Що ж, суттєво, скажете ви, і матимете рацію.

Проте пригадаймо, скільки ми платимо, скажімо, за пляшку мінеральної води чи за мобільний зв’язок, інтернет — речі необхідні, але не першочергові порівняно з щоденною санітарно-гігієнічною потребою людини.

Що робить КП «Водоканал м. Ужгород»?

Наш статус комунальне підприємство, але ми маємо працювати як комерційна установа. Тобто, очікується, що ми фінансуватимемо нашу діяльність через тарифи, які ми отримуємо зі споживачів, а також через певну фінансову підтримку з боку бюджету міста на частину наших потреб, пов’язаних із капітальними інвестиціями.

В першу чергу наша діяльність передбачає:

  • Збір неочищеної води, її очищення, розподілення та доставку питної води всім споживачам в зоні обслуговування;
  • Збір, очищення та безпечне для навколишнього середовища скидання стічних вод від всіх споживачів в зоні обслуговування, які приєднанні до каналізаційної мережі;
  • Підготовку точних рахунків для споживачів та збір платежів.

Ці заходи потребують значних фінансових і людських ресурсів для проектування, будівництва, експлуатації, обслуговування та заміни основних активів, таких як очисні споруди, насосні станції, резервуари та трубопровідні мережі. Ми також щоденно працюємо зі споживачами, що в свою чергу покладає на нас наступні зобов’язання: зняття показників лічильників, виставлення рахунків, збір платежів та вирішення проблем, що є предметом звернень споживачів.

Куди йдуть ваші гроші?

39,5% у тарифі на водопостачання займають заробітна плата, електроенергія — трохи менше 34,8%. У тарифі на водовідведення оплата праці з відрахуваннями займає 40%, електроенергія — 36,1%. Частка інших складових не перевищує 9%.

Тобто виходить що коштів за плату тарифу вистачає тільки на першочергові цілі: виплату зарплат, електроенергію та інші витрати, пов’язані з щоденною діяльністю підприємства. Щоб виїхати на виклик, необхідне пальне. Для дезінфекції води потрібні реагенти. Усунення наслідків аварій — труби та матеріали.

Місто — це наш дім, а кожне помешкання потребує поточного ремонту, інакше затишний і комфортний простір поступово перетвориться на руїну.

Система водопостачання і каналізації, мережі насосних станцій і водозаборів також вимагають безперервного догляду. Тим паче, що наша система доволі зношена, а навантаження на неї щороку лише збільшується.

Відрахування на інвестиційну програму в тарифі становіть – 3,8% з водопостачання та 5,9% з водовідведення. Не дуже великі суми. Інвестиційна програма – це вкладення у розвиток підприємства, оновлення технологій, ремонт мереж та модернізацію наших об’єктів.

Для забезпечення безперебійного функціонування 286,5 км водопроводів і 208 км каналізаційних колекторів потрібні великі суми. Тільки на заміну аварійних трубопроводів піде не один рік і не п’ять, і не десять. В нас є затверджені інвестиційні програми підприємства, також ми використовуємо фінансову допомогу міста через програми підтримки комунальних підприємств міста Ужгорода та програми питної води міста Ужгорода. Але навіть при цих трьох програмах можливо замінити за рік 2 км трубопроводу тому, на жаль, поки наше підприємство не має всіх ресурсів для того щоб довести водогін до ідеалу, але наші фахівці роблять кожного дня все можливе локально та поетапно усуваючи витоки та оновлюючи старе обладнання та ділянки трубопроводу.

Коштами власної інвестпрограми нам вдалось реалізувати такі важливі проєкти як закупівля нового обладнання для лабораторій, оновлення автопарку підприємства, заміна зношених насосів на станціях, проведення реконструкцій станцій та споруд підпорядкованим підприємству. Про це це все ми завжди звітуємося з вами, наші споживачі.

Ми кожного дня робимо все для того щоб підвищити якість послуг з централізованого водопостачання та водовідведення.

Працюємо далі!

Слава Україні!


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *