війна

Допомога комунальним підприємствам України під час війни

Підступна війна, яку веде в Україні російська федерація, стала одним із найсерйозніших викликів для централізованої системи забезпечення питною водою країни та сервісів водовідведення. Багато років перед війною галузь виживала в умовах тарифів, що встановлювались нижче економічно обґрунтованого рівня. В результаті системні проблеми не вирішувались, а навпаки наростали, як сніжний ком. Війна загострила ситуацію критично. Зволікати немає куди, вже сьогодні потрібно рішуче і негайно діяти.

На щастя, ми не залишились сам на сам з усіма проблемами. Коли весь світ побачив варварства, вчинені окупантами в Україні, ми почали отримувати допомогу звідусіль. Від урядів країн, галузевих асоціацій та зарубіжних водоканалів, гуманітарних та благодійних організацій, приватних компаній і просто окремих людей — ми відчули допомогу та підтримку на всіх рівнях.

В Україні активно працює ЮНІСЕФ та Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Боротися із санітарно-гігієнічними та екологічними ризиками нам допомагає також місія Всесвітньої Організації Охорони здоров’я. Єдність, яку ми зараз відчуваємо з усім світом, надає нам сил на подальшу плідну працю на благо нашої країни.

Звичайно, плани з відновлення водопровідно¬-каналізаційної інфраструктури вже формуються на відповідних рівнях. Указом Президента України утворена Національна рада з відновлення України від наслідків війни, що передбачатиме у тому числі відновлення і розбудову комунальної інфраструктури. Але це — в довгостроковій перспективі.

В деяких містах ситуація з водопостачанням критична, тому вже зараз із резервного фонду державного бюджету виділено кошти на відновлення водопровідно-каналізаційного господарства найбільш постраждалих підприємств — Чернігівводоканалу та Миколаївводоканалу. Важливим питанням роботи водоканалів у воєнний період та на час відновлення є вдосконалення нормативно-¬правової бази. Багато було зроблено від початку війни і до сьогодні, щоб забезпечити сталу роботу підприємств для своєчасної закупівлі матеріалів та реагентів на тлі зруйнованих логістичних ланцюжків, обмежень валютного обігу тощо.

Яскравий приклад ефективної співпраці — відновлення водопостачання в Ірпені. За рекордні 18 днів було прокладено дві нитки водогону по 7 кілометрів кожна, роботи виконували фахівці ПрАТ «АК «Київводоканал», КП «Житомирводоканал» та підрядна організація, кошти для цього виділив Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Завдяки ініціативі Grundfos та за активної участі Посольства Данії в Україні вдалося організувати технічну допомогу обладнанням для постраждалих комунальних підприємств України. У розмірі 100 тис. євро міста в якості гуманітарної допомоги отримали 60 насосів та комплектуючі до них: насоси для дренажу та водовідведення, насоси¬-дозатори, підвищувальні насоси для водопостачання, запчастини для ремонту діючого обладнання. Це, зокрема, комунальні підприємства Краматорська, Харкова, Миколаєва, Житомира, Сум, Бердичева, Ірпеня, Немішаєвого, Коростеня, Малина. Також ТОВ «ГРУНДФОС УКРАЇНА» відгукнулося на запити про допомогу від КП «Чернігівводоканал» та КП «Вінницяоблводоканал». Гостра потреба в насосах виникла не лише у пошкоджених містах, а й у регіонах, де спостерігається збільшення чисельності населення за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Дев’ять насосних агрегатів Grundfos для водопостачання та водовідведення серій SEG, SE, SP було передано підприємствам в якості гуманітарної допомоги. Це обладнання буде використано для забезпечення стабільних та соціально відповідальних послуг водопостачання та водовідведення.

З початку воєнних дій компанія ВІЛО УКРАЇНА, попри постійну небезпеку, негайно почала надавати гуманітарну допомогу для відновлення роботи виведених з ладу об’єктів критичної інфраструктури: лікарні, водоканали, тепломережі, котельні. На початку березня для осушення насосних станцій у підвальних приміщеннях, які були затоплені після численних бомбардувань міста, ТОВ «ВІЛО УКРАЇНА» передало КП «Харківводоканал» дренажні та самовсмоктувальні насоси. Наприкінці березня були також передані насоси та запасні частини прифронтовим містам у Сумський області, зокрема м. Суми, Краснопілля, Охтирка, Тростянець, Лебедин, які найбільш постраждали на той момент від бомбардувань та ракетних обстрілів, і де майже все обладнання водоканалів було знищено. Як гуманітарну допомогу, насоси та інше необхідне обладнання для систем водопостачання, компанія ВІЛО УКРАЇНА надала громадам міст Калинівка та Ржищів Київської області, а також водоканалам міст Миколаїв та Вінниця, містам у Львівській області.

ТОВ «ГІДРО-ВАКУУМ УКРАЇНА» тривалий час працює з багатьма комунальними та промисловими підприємствами, аграріями України. Колектив компанії робить усе можливе, щоб допомогти комунальним підприємствам забезпечити повноцінне функціонування водопровідних та каналізаційних систем та власними силами на волонтерських засадах підтримує ЗСУ. Незважаючи на регулярні обстріли, компанія вже на початку березня відновила логістичну діяльність і почала завозити більше насосного обладнання. Польський виробник «HYDRO-VACUUM S. A.», представником якого є компанія, бере активну участь у наданні гуманітарної допомоги та підтримці українців. За весь період війни компанією було здійснено поставки обладнання в Запорізьку, Миколаївську, Одеську області та до західного регіону держави. Також ТОВ «ГІДРО-ВАКУУМ УКРАЇНА» надало допомогу КП «Тростянецькомунсервіс», об’єкти водопостачання та водовідведення якого були пошкоджені в ході бойових дій. До м. Тростянець були оперативно доставлені нові свердловинні насоси для забезпечення роботи «режимних» об’єктів, завдяки чому вдалося швидко відновити постачання питної води мешканцям міста.

ТОВ «ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ» — найбільша в Україні вертикально-інтегрована структура у водоканальному секторі економіки. Компанія активно працює над відновленням постраждалих під час війни систем та устаткування водоканалів. У співпраці з Червоним Хрестом компанія виконала поставку насосного обладнання, шафи керування до насосного обладнання та запірної арматури до селища Бородянка, де була пошкоджена головна каналізаційна станція та трубопровід. У місто Краматорськ надали частотний перетворювач на фільтрувальну станцію, яка забезпечує 70% мешканців питною водою. Для міста Суми, де була пошкоджена свердловина водоканалу, відвантажили шафу керування для свердловинного насоса, наразі готується поставка ще однієї такої шафи.

Група компаній «ЕТНА» надала КП «Чернігівводаканал» Чернігівської міської ради та «Міськводоканал» Сумської міської ради необхідну трубопровідну арматуру на безоплатній основі. Всього було поставлено засувок європейських виробників таких, як Fucoli-Somepal (Португалія), T. I. S. (Італія) та ZETKAMA (Польща) на загальну суму близько 500 000 грн. Окрім допомоги вищезгаданим підприємствам компанія бере активну участь у ремонті водопровідних мереж у різних містах України. Група компаній «ЕТНА» і надалі планує надавати гуманітарну допомогу та співпрацювати з підприємствами відповідно до їх потреб.

Також ТОВ «ATJ special» Чеської республіки надали технічну гуманітарну допомогу обладнанням для КП «Чернігівводаканал» Чернігівської міської ради, у розмірі більше ніж 1 млн. грн.

Ці всі історії є гарним прикладом співпраці та щирого бажання допомогти.

Інформація в статті взята з журналу «Водопостачання та Водовідведення», спецвипуск якого побачив світ у вересні 2022 року.

Повна версія журналу “Водопостачання та Водовідведення” за посиланням.

Висловлюємо слова подяки усім організаціям та працівникам, які сумлінно працюють, волонтерять та допомагають щодня в цей непростий час! Коли Ви виявляєте мужність перед лицем труднощів, Ви змінюєте своє життя та життя інших.

Дякуєм за вашу роботу! Разом ми непереможні! Слава Україні!


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *