IMG_4279_1

Контроль якості питної води у водопровідних мережах Ужгорода

Ми ретельно та постійно контролюємо якість питної води централізованої системи водопостачання м. Ужгорода на всіх етапах її водопідготовки та на виході з очисної водопровідної споруди.

Вода має важливе епідеміологічне значення у забезпеченні санітарного та епідемічного благополуччя населення. У разі потрапляння збудника захворювання в питну воду відразу інфікується значна частина населення, тому важливо своєчасно контролювати якість питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

Лабораторія контролю якості питної води КП «Водоканала м. Ужгород» атестована Закарпатським науково-виробничим центром стандартизації, метрології та сертифікації на відповідність вимогам ДСТУ ISO 10012:2005. За результатами лабораторних досліджень хіміко-бактеріологічної лабораторії, уся вода, що подається водоканалом у місто, є безпечною, якісною та в повній мірі відповідає чинним ДержСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». А щоб питна вода дійшла до кранів споживачів такою ж чистою, ми також контролюємо її якість у міській водопровідній мережі. Для цього ми щодня відбираємо проби у контрольних точках розподільчих водопровідних мереж на різних вулицях Ужгородського району.

Контрольні точки – це звичайні водорозбірні крани, встановлені на водопровідних мережах. Зазвичай вони розташовані на найбільш підвищених, віддалених та тупикових ділянках мережі, тобто там, де погіршення якості води найбільш ймовірна. Контрольних точок у нашому місті 64, пробовідбірники згідно Робочого плану відбирають воду у 8 різних точках кожного дня та раз на тиждень на водозаборі Минай та ПНС «Горяни 555».

Для відбору проб води наші фахівці спочатку фламбують пробовідбірний кран (обпалюють його тампоном, змоченим спиртом), а потім спускають воду протягом 15 хвилин.

У лабораторії контролю якості питної води КП «Водоканала м. Ужгород» відібрані проби води аналізуються за 34 хімічними і 4 бактеріологічними показниками (мікробіологічними, санітарно-хімічними, фізико-хімічними та санітарно-токсикологічними).

Інформація повного хіміко-бактеріологічного аналізу питної води подається для ознайомлення споживачів щоквартально на сайті нашого підприємства.

У разі виникнення сумнівів щодо якості води в крані, споживач водоканалу може звернутися до аварійно-диспетчерської служби водоканалу за телефонами 050-500-25-52. За заявкою споживача лабораторією підприємства буде проведена безкоштовна перевірка. Пробовідбірник відбере проби безпосередньо у квартирі та на межі балансової належності, які будуть проаналізовані. У разі виявлення відхилень від нормативних вимог будуть вжиті необхідні заходи.

Щоб контроль за якістю питної води виконували максимально оперативно, керівництво КП «Водоканал м. Ужгород» намагається постійно оновлювати обладнання лабораторій.

У 2022 р. придбано:

  • Газовий хроматограф;
  • Систему доочистки води для хроматографії;
  • Колілерт.

Газовий хроматограф дозволить визначити хлорорганічні сполуки у воді, що дає змогу відпрацювати технологічне введення реагентів, їх дози та контроль залишкових концентрацій. В перспективі хроматограф може бути доукомплектований для визначення гербіцидів та пестицидів.

Колілерт придбаний для прискорення визначення коліформних бактерій та ентерококів. Він скорочує час визначення на 24 години порівняно з класичним методом мембранної фільтрації.


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *