photo_2022-09-09_14-31-35

Сміттєпровід з каналізації. Як мешканці самі створюють проблему?

Щодня по кілька разів до нас надходять заявки на прочищення каналізаційних мереж. На такі звернення аварійні бригади намагаються виїжджати одразу.

Як правило, засмічення каналізації відбувається через те, що її використовують в якості сміттєпроводу.

Більша половини каналізаційних мереж в Ужгороді та навколишніх селах є застарілими, а кількість відходів, які люди зливають в каналізацію, з року в рік лише зростає. В результаті створюються численні затори в роботі каналізації. Часто навіть одна людина може створити проблему для цілого будинку, викинувши в каналізацію непридатні для цього залишки їжі, або й речовини неорганічного походження. У результаті створюються затори, які дуже важко ліквідувати.

На навантаження каналізації впливає багато чинників, усе залежить від опадів, кількості води, що зливається у каналізацію, ну і, звичайно, від самої поведінки ужгородців. Усе це призводить до засмічення не лише одного колодязя, а й цілої мережі.

Як приклад на минулих вихідних по вулиці Грушевського працювали чотири одиниці техніки щоб ліквідувати затор. На фото нижче можна ознайомитись з результатом прочищення:

Затор спричинило викидання вологих серветок до каналізаційної мережі.

Вологі серветки схожі на папір, а тому більшість вважає, що це — папір, який можна викинути в унітаз. Натомість у виробництві вологих серветок використовують пластик, тому вони, на відміну від паперу, не розкладаються і забивають каналізації.

Проблема серветок в стоках стає все більш нагальною по всьому світу. Більшість з них не розчиняються у воді і, потрапляючи до каналізаційної мережі створюють значні проблеми.

Екологи стверджують, що такі серветки можуть розкладатися десятки років.

Наголошуємо: унітаз і раковина – не сміттєвий контейнер! Неправильна експлуатація каналізації призводить до засмічення трубопроводів, руйнування решіток, засмічення насосних агрегатів, що призводить до аварійних зупинок каналізаційних насосних станцій та виливання стічних вод на вулиці, в підвали та житлові приміщення.

На фото нижче можете ознайомитись що саме потрапляє до каналізаційної насосної станції №3, яка приймає стоки з району де знаходить міська лікарня (колишня залізнична):

На фото: бинти, серветки, ганчірки

Якби всі жителі дотримувалися простих правил користування системою каналізації, це дозволило б уникнути аварій, пов’язаних з засміченням каналізаційної системи та руйнування каналізаційних мереж.

Правила користування каналізацією дуже прості. Але просимо запам’ятати хоча б наступні пункти:

Закликаємо споживачів дотримуватися правил користування каналізацією і пам’ятати про довкілля.

Цивілізоване поводження з каналізацією починається з нас!


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *