Vodokanal

Чому необхідно своєчасно розраховуватись за спожиті послуги

Шановні споживачі!

Звертаємо увагу, що згідно Постанови КМУ №1405 від 29 грудня 2023 року – скасовано запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на:

  • нарахування та стягнення пені, штрафів, інфляційних нарахувань населенню, у разі несплати або неповної оплати житлово-комунальних послуг;
  • припинення надання житлово-комунальних послуг боржникам.

Пеню можуть нараховувати тим споживачам, які несвоєчасно та не у повному обсязі розраховуються за спожиті послуги централізованого водопостачання та водовідведення, які надало КП «Водоканал м. Ужгород». Пеню нараховують, якщо сума за комунальні послуги не оплачена до кінця наступного місяця. Наприклад, якщо до кінця квітня не оплатити спожитий у березні об’єм послуг, то у травні на залишок буде нарахована пеня у розмірі 0,01% суми боргу за кожний день прострочення (відповідно до статті 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Сума заборгованості значення немає. Розмір пені залежить від суми прострочення – чим довше споживач не оплачує спожиті послуги, тим більшою буде сума нарахованої пені.

Відтак, задля уникнення додаткових витрат та можливих відключень споживачам, які заборгували, необхідно погасити наявну заборгованість та надалі щомісячно в повному обсязі оплачувати спожиті послуги.

Також нагадуємо, що більша сума до сплати за спожиті послуги для багатоквартирних будинків, які обліковуються комерційними приладами обліку пов’язана з тим, що власники квартир повинні заплатити за весь обсяг води, який надійшов до їхнього будинку. Саме тому й подаються щомісяця показники індивідуального лічильника, щоб Водоканал міг здійснити відповідні нарахування. І у разі, якщо обсяг спожитої води згідно загально будинкового лічильника виявляється більшим ніж сума усіх індивідуальних лічильників, які встановлено у будинку, то цей надлишок розподіляється пропорційно обсягу споживання кожної квартири. Детальніше про це, у статті «Роз’яснення щодо нарахувань за послуги».


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *