изображение_viber_2021-03-25_15-14-57

Яка на смак вода?

Ще в школі ми вчимо, що вода – прозора рідини без смаку та запаху. Проте насправді вода з кожного джерела має свій неповторний смак, вона відрізняється в різних регіонах, і цьому є низка пояснень. Сьогодні ми поговоримо безпосередньо про водопровідну воду, її смак і фактори, що можуть на нього вплинути.

Перш за все, смакові особливості рідини залежать від набору речовин, у ній розчинених, але є й інші фактори, що впливають на смак води. Загалом до них можна віднести:

  • мінеральний склад води: дрібні домішки мінералів, що насичують воду під час її добування та очищення;
  • температурні показники: холодна вода володіє приємнішим смаком, до того ж має освіжаючі й тонізуючі властивості. Рідина ж, температура якої перевищує +15 градусів, має менш прийнятні споживчі властивості й погано тамує спрагу. Це досить цікавий факт, адже тут підключаються наші інстинкти. Предки людини, які пили воду виключно з джерел, мали більше шансів вижити, а вода в джерелі не часто буває теплою;
  • склад слини людини: високий рівень кислотності чи, навпаки, лужності при контакті з водою даватиме свій присмак;
  • харчі: те, що вживала в їжу людина, буде впливати і на смак води, тому в якомусь сенсі ми самі обираємо, якою вода буде на смак.

Потрібно відзначити, що, незважаючи на всі нарікання, водопровідна вода в більшості випадків повністю відповідає всім санітарним нормам. Однак пити її чи ні – кожен обирає для себе сам.


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *