photo_2022-09-09_14-31-35

Сміттєпровід з каналізації. Як мешканці самі створюють проблему?

Щодня по кілька разів до нас надходять заявки на прочищення каналізаційних мереж. На такі звернення аварійні бригади намагаються виїжджати одразу.

Як правило, засмічення каналізації відбувається через те, що її використовують в якості сміттєпроводу.

На жаль, більша половини каналізаційних мереж в Ужгороді та навколишніх селах є застарілими, а кількість відходів, які люди зливають в каналізацію, з року в рік лише зростає. В результаті створюються численні затори і поломки в роботі каналізації. Часто навіть одна людина може створити проблему для цілого будинку, викинувши в каналізацію непридатні для цього залишки їжі, або й речовини неорганічного походження. У результаті створюються затори, які дуже важко ліквідувати.

На навантаження каналізації впливає багато чинників, усе залежить від опадів, кількості води, що зливається у каналізацію, ну і, звичайно, від самої поведінки ужгородців. Усе це призводить до засмічення не лише одного колодязя, а й цілої мережі. Аварійна бригада працює за певною системою. Спочатку обслуговує колодязі, що стоять найближче до будинку, тобто дворову каналізацію. Там найбільше роботи, бо це по суті перший «приймач» сміття. Люди пхають туди все, що тільки можна спустити в «унітаз».

Мешканці житлових будинків не замислюються про наслідки своєї недбалості: щоденно ми ліквідовуємо до 7 засмічень, у яких знаходимо обрізки овочів, засоби особистої гігієни, рушники, ганчір’я та інше. Це вже не говорячи про волосся та жири. Весь цей «скарб» створює підпори у підвалах, що викликають розгерметизацію внутрішньобудинкових мереж каналізації та витоки стічних вод, випарами яких вимушені дихати всі мешканці будинку, спричиняючи інфекційні захворювання.

Пропонуємо перелік речей, які ні в якому разі не повинні опинитися в обіймах вашого «білого друга»:

  • волосся з гребінця — прилипнуть до інших відходів;
  • паперові рушники, вологі серветки — щільніше, ніж туалетний папір, не розчиняються у воді, збільшуються в об’ємі і стовідсотково раніше чи пізніше спровокують затор;
  • наповнювач для котячого туалету — злипається в грудку і утворює засмічення;
  • жіночі засоби особистої гігієни — набухають від води і утворюють “пробку” в каналізації;
  • памперси і ватяні диски — той же принцип, що і у жіночого приладдя;
  • презервативи — часто чіпляються за що-небудь і стають причиною засмічення;
  • заварку, рис, продукцію з тіста і макарони — утворюють засмічення;
  • сигарети і вугілля — не розчиняються у воді і теж стають причиною засмічення.

Також інколи є звичка викидати в унітаз дрібні папірці, наклейки, етикетки та інше малогабаритне сміття. Робити цього не можна, якщо не хочете звертатися до сантехніка — краще донесіть відходи до сміттєвого відра.

Не лише через унітаз потрапляють сторонні речі в каналізаційний стік, але і через раковину. Рекомендуємо запам’ятати, що в раковину не можна змивати:

  • гарячий жир і масло — остигаючи, твердне, і стає “пробкою” в каналізації;
  • борошно і тісто — при намоканні і те, і інше набухає, а потім до цієї маси прилипають інші відходи;
  • кавову гущу — не розчиняється, прилипає до труб і, накопичуючись, стає причиною засмічення;
  • зістрижені нігті — занадто щільні, щоб розчинитися, тому також накопичуються і утворюють засмічення;
  • глину після маски для обличчя — намокаючи, твердне, прилипає до труб і провокує непрохідність труб;
  • насіння і кісточки від фруктів — накопичуючись, створюють засмічення, тому краще відправляти їх у відро.

Закликаємо споживачів дотримуватися правил користування каналізацією і пам’ятати про довкілля. Якщо ви вважаєте, що винести сміття – це важка робота, згадайте про тих людей, які щодня усувають затори, ремонтують труби та вручну витягають тонни сміття зі стоків на каналізаційних станціях та очисних спорудах.


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *