97d76fc9-8547-482e-ad61-d56c7fde7d7f

Якість питної води – під контролем

Шановні споживачі!

Нагадуємо Вам, що ми ретельно та постійно контролюємо якість питної води централізованої системи водопостачання міста Ужгород на всіх етапах її водопідготовки та на виході з очисної водопровідної споруди.

Лабораторія контролю якості питної води КП «Водоканал м. Ужгород» атестована Закарпатським науково-виробничим центром стандартизації, метрології та сертифікації на відповідність вимогам ДСТУ ISO 10012:2005.

За результатами лабораторних досліджень хіміко-бактеріологічної лабораторії, уся вода, що подається водоканалом у місто, є безпечною, якісною та в повній мірі відповідає чинним ДержСанПіН 2.2. 4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». А щоб питна вода дійшла до кранів споживачів такою ж чистою, ми також контролюємо її якість у міській водопровідній мережі. Для цього ми щодня відбираємо проби у контрольних точках розподільчих водопровідних мереж на різних вулицях Ужгородського району.

Контрольні точки – це звичайні водорозбірні крани, встановлені на водопровідних мережах. Зазвичай вони розташовані на найбільш підвищених, віддалених та тупикових ділянках мережі, тобто там, де погіршення якості води найбільш ймовірна. Контрольних точок у нашому місті 64, пробовідбірники згідно Робочого плану відбирають воду у 8 різних точках кожного дня та щосереди проводять відбір для скороченого періодичного аналізу з додатковим визначенням хлоридів, сухого залишку, амонію на водозаборі Минай та ПНС «Горяни 555».

У лабораторії контролю якості питної води КП «Водоканал м. Ужгород» відібрані проби води аналізуються за 34 хімічними і 4 бактеріологічними показниками (мікробіологічними, санітарно-хімічними, фізико-хімічними та санітарно-токсикологічними).

При аналізі води застосовуються повірені засоби вимірювальної техніки, які постійно оновлюються: термостат сухо-повітряний ТС-80МІ, вага електронна ANG-200, колориметр фотометричний КФК-3, шафа сухо повітряна ШСвЛ-80-«Касимов», рН/mV-метр/кондуктометр РР-20-Р11 Sartorius, спектрофотометр DR 2800, колілерт IDEXX.

Технічне переоснащення лабораторій надало можливість щоденного оперативного моніторингу якості води за багатьма санітарно-токсикологічними показниками та створило умови для її контроля відповідно до європейських вимог.

Впровадження сучасних методів контролю забезпечило раннє виявлення у джерелі водопостачання небезпечних забруднюючих речовин та можливість швидкого коригування технологічних процесів водопідготовки, тим самим гарантує безпечність та якість води для споживачів міста Ужгород.

Інформація повного хіміко-бактеріологічного аналізу питної води подається для ознайомлення споживачів щоквартально на сайті нашого підприємства:

У разі виникнення сумнівів щодо якості води в крані, споживач водоканалу може звернутися до аварійно-диспетчерської служби водоканалу за телефонами 050-372-08-45. За заявкою споживача лабораторією підприємства буде проведена безкоштовна перевірка. Пробовідбірник відбере проби безпосередньо у квартирі та на межі балансової належності, які будуть проаналізовані. У разі виявлення відхилень від нормативних вимог будуть вжиті необхідні заходи.

Чиста вода – основа здоров’я, тому ми продовжуємо стояти на варті контролю якості води для наших абонентів!


Адміністрація КП «Водоканал м. Ужгород»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *